събота, 4 февруари 2017 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА



Продукти за блатовете и приготвяне:

180г брашно                                    
150г захар
125г кафява захар
60г какао Йоткер
1 1/4 чаена лъж.сода бикарбонат
1 1/4 чаена лъж. бакпулвер
2 ванилии
щипка сол
2 яйца големи
140 мл гъст айрян
75мл олио
140мл горещо кафе
 От това количество получавам два блата с диаметър 25см. За да получите четири блата (от които в тази торта съм ползвала три!), удвоете съставките или повторете.
Смесват се  сухите съставки - брашно, захар, какао, содата, бакпулвера, ванилията. Яйцата се разбиват и към тях се прибавят олиото, а след това и айряна. Дори не е нужно да ползвате миксер...Тази смес прибавете към сухата смес и разбъркайте добре. Накрая добавете и горещото кафе и отново разбъркайте до хомогенност.  Във форма 25 см покрита с хартия за печене изсипете сместа и печете на 160*, докато клечка забодена в центъра излезе суха. Изпеченият блат изваждаме върху решетка и след пълното му охлаждане разрязваме на два равни блата.
               


 Продукти и приготвяне на  крема:
750г маскарпоне
300 мл течна млечна сметана
8 суп. лъжици пудра захар
1/2 ампула есенция ром Йоткер
по желание плодове


Разбиваме за кратко маскарпонето. Разбиваме и течната сметана с пудрата захар до твърди връхчета и прибавяме постепенно към маскарпонето. Ароматизираме с есенцията и разбъркваме до гладък крем.

 За шоколадовият ганаш за измазване:
150мл сметана
100г тъмен шоколад 52%
Начупваме шоколада на парченца и го слагаме в купа. Сметаната загряваме до степен преди да кипне и заливаме щоколада, така че да го покрие и оставяме за кратко, докато се поразстопи. Разбъркваме хубаво до гладка консистенция. Оставяме да изстине на стайна температура, покриваме със свежо фолио и оставяме за около два часа в хладилника, след което разбиваме охладения ганаш с миксер за около 2-3 минути до получаване на пухкав крем. Измазваме тортата хубаво отстрани по борда и отгоре.

За шоколадовият ганаш за глазурата:
150мл сметана
100г тъмен шоколад 52%
Приготвяме по гореописания начин и докато е още топъл заливаме повърхостта на тортата, като оставяме леко да се стече по борда отстрани.

Сега трябва да действате бързо!

За шоколадовата шарка разтопете 30г. бял шоколад с лъжичка масло на микровълнова фурна или водна баня и го изсипете във фунийка от хартия за печене, на която ще отрежете крайчето съвсем малко.  С белият шоколад очертайте спирала, като започнете от центъра на тортата. Бързо изтеглете с клечка за зъби (преди да е стегнал шоколада) 16 черти, като ги редувате навън и навътре. Оставете в хладилника за 4-5 часа.






Няма коментари:

Публикуване на коментар